Spring i hjärnan?

Tidslängd: En timme, eller efter önskemål.

”Som rektor under lång tid i Malmö och Trelleborg har jag varit runt på en mängd olika föreläsningar och jag har också haft förmånen att röra mig både nationellt och internationellt. Den här föreläsningen med Jenny som jag tog del av idag var något av det absolut bästa jag har hört, och jag skulle aldrig tveka att rekommendera Jenny till vem som helst.”
Anders Wramnell, utbildningschef gymnasiet och vuxenskolan i Trelleborgs kommun.

Jag deltog på Skolriksdagen 2017 där jag inför 2500 skolpolitiker, skolledare och utbildningschefer från hela landet talade om vikten av att se
alla elever, även de som är högt begåvade. Dessa barn och ungdomar är konstigt nog en eftersatt grupp, då många tror att de klarar sig själva i
skolan, när sanningen är att många mår mycket dåligt, får låga betyg och upplever skolan som ett fängelse.
Föreläsningen ledde till att jag bokas till skolor över hela landet, då skolledarna önskar att all deras personal ska få ta del av detta viktiga
budskap, med samma upplevelse.

Den viktigaste insikten är att förstå att bara för att man har en hög begåvning så blir man inte automatiskt högpresterande.
Tvärtom uppstår ofta stora problem som kan vara riktigt svåra att både få syn på och förstå.
När en högt begåvad elev genomför en skoluppgift snabbt och lätt och utan ansträngning är det mycket viktigt att
inte säga att den är ”duktig”; duktig är den om den anstränger sig och arbetar på bra, precis som andra. Att få höra att man är duktig utan att ha lagt två strån i kors känns konstigt och obefogat. Allra värst blir det när skolarbetet blir mer avancerat och kräver mer, runt årskurs åtta/nio, eller först i gymnasiet. Efter att ha seglat genom grundskolan och klarat sig hyfsat utan ansträngning har bland annat medfört att man, till skillnad från andra, helt saknar kunskaper om hur man ska plugga för att lära sig på bästa sätt. Plötsligt är man varken duktig eller fattar snabbt. Både skolresultat och självförtroende rasar, och för att rädda den lilla positiva självbild man har kvar ger man sig iväg till andra områden, och struntar i skolan. Detta får till följd att många särskilt begåvade elever går ut gymnasiet med medelmåttiga betyg. Och det där de människorna som skulle ha kunnat förbättra vårt samhälle på en mängd olika sätt.
Eller varför inte få Nobelpris?

”Särbegåvad är den som upprepade gånger förvånar genom sin osedvanliga
förmåga (ej prestation!) på ett eller flera områden.”

Roland S Persson, professor i pedagogisk psykologi, Jönköpings Universitet

Jag är engagerad i föreningen Mensa, vars syfte är att lokalisera och främja
intelligens så den kommer människor tillgodo. Att arbeta för att de särskilt
begåvade barnen i våra skolor upptäcks är inte bara behjärtansvärt, utan också viktigt för samhället. Vi har inte råd att kasta bort våra begåvningar, och alla människor måste, och har rätt att få använda sig av sig.

2007 startade jag inom Mensa den informationsverksamhet  som idag gör att vilken skola som helst, i hela landet, inom några veckor kan få besök av en informatör från Mensa. Den berättar om hur dessa elever kan identifieras, att det inte handlar om de ”duktiga” eleverna; problemområdet ser helt annorlunda ut. Besöket är utan kostnad; Mensa är en ideell förening.

Efter en informationsstund kom en pappa fram och sa: ”Jag kom hit för att jag tänkte på min son, men nu går jag härifrån och tänker på min dotter.”

Kontaktuppgifter finner du på Mensas hemsida.

Några exempel på hur särskild begåvning kan yttra sig:

Eleven får sudda i matteboken för den har kommit för långt.

Eleven rättar läraren ”Så där sa du inte förra veckan.”

Eleven vill inte utmärka sig utan försöker smälta in.

Läraren har svårt att hantera eleven, blir provocerad och säger exempelvis ”Är det du eller jag som är lärare här??”

Eleven misstänks ha ADHD.

Osv …

Kännetecken:

Högt presterande        Högt begåvade

Kan svaret                       Ställer frågor

Är intresserade               Är nyfikna

Har goda idéer                Har tokiga idéer

Lyssnar                             Diskuterar

Arbetar hårt                     Gör annat

Kopierar                            Skapar nytt