Rösträtt!

Tidslängd: En timme, eller efter önskemål.

”För alla dem som i arbetet använder sin röst som arbetsredskap oavsett om man sitter i kundtjänst, håller föredrag eller är ledare och chef. Men även för alla som vill lära sig att använda rösten mer effektivt och hållbart i all typ av konversation, både i jobbet och privat.
Teori blandat med praktik på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt med en karismatisk och kunnig föreläsare. Jag kan verkligen rekommendera detta seminarium med Jenny Åkerman.”
Helena Wiberg, HR-chef, IF Metalls a-kassa

Den här föreläsningen är särskilt utformad för att en större grupp ska kunna tillägna sig värdefulla kunskaper om rösten, och samtidigt få ett antal övningar att senare göra på egen hand. De övningar som ingår i själva föreläsningen sker med hela gruppen samtidigt. Alla övningar är väl
underbyggda med fakta om röstens anatomi. Med tydliga förklaringar om vad som händer i magen, halsen och munnen när vi talar blir det lättare att förstå vad som är bra och mindre bra för rösten. Rösten kommer bokstavligen från ens inre, det är därför viktigt att ingen behöver utsättas för att exponera sin röst ensam.

Ingen ser den, få tänker på den, alla hör den och den kan avgöra din framgång. Den kan även påverka hur du mår, både fysiskt och psykiskt. Det handlar om rösten, din röst. När rösten diskuteras går tankarna ofta till presentationsteknik, vad som bör sägas och hur det bör uttryckas rent
retoriskt. Rösten finns sällan som eget ämne. Kanske beror det på att den inte syns och få tänker på den, men den påverkar! Vi kan kalla den ”det osynliga kroppsspråket”.

CHARLES DARWINS NATURLIGA URVAL GÄLLER ÄVEN HÄR:

Det är inte den starkaste rösten som blir framgångsrik,
inte heller den vackraste.
Det är den som kan variera sig mest.

 

Rösten som arbetsredskap

Rösten är ett viktigt arbetsredskap för ungefär en tredjedel av yrkesverksamma i Sverige. Yrken som har stora krav på rösten är lärare, politiker,
instruktörer, föreläsare, moderatorer, säljare, artister, jurister, poliser med flera. Arbetsmiljön påverkar rösten. Att arbeta i en bra miljö och
använda rösten på rätt sätt kommer höja kvaliteten på arbetet. En bra arbetsmiljö måste inkludera rösten och möjligheten att använda rösten på ett hållbart sätt, för att undvika eventuell sjukskrivning och skador.
Kunskapen om röstergonomi är begränsad och därför ofta inte prioriterad på arbetsplatser.

Faktorer som påverkar rösten är bland annat bakgrundsbuller, luftkvalitet, arbetsställning, stress, röstträning och möjligheten att höras ordentligt utan att höja rösten för mycket. Är bakgrundsljuden höga eller varierande tvingas du tala starkare. Det kan innebära att du spänner halsen och får ont. Det kan vara ett klassrum, barmiljö eller liknande. Vet du hur du ska göra (se tips längst ner) kommer rösten att hålla bättre. Kyla, vind eller torr luft påverkar slemhinnorna i halsen och gör rösten skör.

Mer om rösten >>>