Positivt minne

Ta fram ett behagligt minne och gör det levande igen

1) Sitt eller stå, som du behagar. Blunda ibland om du vill; det kan vara till hjälp.

2) Dra dig till minnes något tillfälle du gärna vill komma ihåg. Någon gång då du mådde riktigt bra, hade roligt, trivdes med en uppgift, eller annat som är ett värdefullt minne för dig. Kanske ligger minnet långt tillbaka i tiden, kanske kort. Är det svårt att bestämma dig, så ta vilket som helst –du kan ju göra övningen fler gånger. Det behöver inte vara något storslaget som ett bröllop eller att ha vunnit en svår match, det kan lika gärna vara ett minne av din lycka när du tittade ut genom köksfönstret och såg ett vackert rådjur.

3) Nu ska du i tanken förflytta dig till den här situationen, med alla dina sinnen. Var är du? Vad såg du omkring dig? Vad hörde du för ljud? Känn efter och låtsas att du är där och då. Lägg märke till hur din kropp känns, kanske ändrar du din kroppshållning för att bättre matcha tillfället. Vad har du på dig? Hur känns omgivningen mot kroppen? Är det varmt eller kallt? Blåsigt? Du blir medveten om röster eller andra ljud. Lägg märke till vad du har för tankar. Vilket känslotillstånd är du i? Var i kroppen tycker du att känslan är mest påtaglig? Finns det någon plats i kroppen som upplevs som central i känslan? Vad finns det för dofter omkring dig, och vilken smak har du i munnen? Att använda alla sina sinnen, syn, hörsel, känsel, lukt och smak gör att alla ”ingångar” till en upplevelse används, och upplevelsen blir komplett, det är som att öka bandbredden i sin hjärnas minnesflöden.  Sinnen rimmar på minnen; ju fler sinnen desto tydligare minnen.

4) Förstärk allt det positiva och memorera din kroppsställning och dina tankar.

5) Att skapa en ”genväg” till en positivt upplevelse så här gör det lättare att få tillgång till minnen och tillstånd som kan stärka och glädja i framtiden.