Minnesträning

Det finns några enkla grundläggande kunskaper man behöver för att förbättra sin attityd till sitt eget minne.

För det första bör man, som i meningen ovan, låta bli att säga ”förbättra minnet”, utan snarare ”upptäcka sin medfödda minnesförmåga.” Minnet finns där, hela tiden, men kanske är man inte medveten om det, och tror därför att man har ett dåligt minne.

Minne rimmar på sinne. Att använda så många sinnen som möjligt ökar ”bandbredden” så vi flerdubblar chanserna att komma ihåg.

Placera! Den tusenåriga ”locimetoden” utnyttjar det faktum att ett minne praktiskt taget alltid har en koppling till en specifik plats. Att därför skapa ”minnespromenader” är väldigt effektivt; då får varje sak man vill minnas en egen plats.

 

Här får du några olika grundläggande tekniker att öva på. Välj om du vill bli bättre på att komma ihåg namn, få lättare att minnas till exempel sifferkoder, eller kanske vill du få ett snabbt tips på hur man med mindre besvär kan komma ihåg det man läser.

Komma ihåg namn:
Den korta versionen av minnesknep för namn tar bara några sekunder att lära sig: Sluta säg ”Jag ÄR så dålig på namn.” Börja i stället säga ”Jag VAR dålig på namn, men det börjar bli BÄTTRE nu.”
Och så kan man göra så här:
När du hälsar på en person så ta den i hand, se den i ögonen och upprepa namnet. Var närvarande i stunden och rikta hela din uppmärksamhet på den du har framför dig. När du hör namnet kommer din hjärna att associera med någon annan du känner eller känner till med samma namn. Exempel ”Hej jag heter Kalle”. Aha, Kalle Anka tänker du kanske. ”Låna” något från Kalle Anka, tex hans sjömansjacka, och VISUALISERA, dvs se för din inre blick, hur mannen framför dig är iklädd endast en sjömansjacka. Nästa gång du får syn på den här Kalle så vips, ”ser” du också hans klädsel, vilken får dig att tänka på Kalle Anka igen.

 

Rimord på siffror:

Lär dig dessa:

Ett-spett

Två-vrå

Tre-Fé

Fyra-Myra

Fem-Rem

Sex-Kex

Sju-Fru

Åtta-Råtta

Nio-Bio

Noll-Boll

 

Nu får du en ny fyrsiffrig kod, tex till din mobil. Den är 4718.

Tänk dig nu att en MYRA kryper på din mobil, och klär på sig en brudklänning och blir på så sätt en FRU. Men oj! Ett spett genomborrar den lilla brudklädda myran, och alltihop äts upp av en råtta …

Se den här historien tydligt för din inre blick, hör ljud, upplev med alla sinnen.

Nu kan du repetera historien och ”se” de rimmande siffrorna: 4718!

 

Kom ihåg det du läser!

Prova tex med dagens tidning eller utdrag ur någon faktabok. Utnyttja nu minnets förmåga att minnas med platsers hjälp. Läs texten under en rubrik i köket, en annan i hallen, ytterligare ett annat innehåll i badrummet. Märk efter hur det ”ser ut” och ”känns” i ditt minne när du försöker minnas innehållet i de olika delarna.

 

OBS ÖVERKURS! NÖRDVARNING!

Vill du lära dig en omfattande teknik för att kunna minnas hur långa sifferserier som helst? Varsågod! Den mentala lekstugan är tillgänglig här och nu!

Minnas långa sifferserier

 

Om man vill lära in något på ett effektivt och lekfullt sätt kan man spela ett slags Memory …
Kan du till exempel vilka som utgör vår nuvarande regering?

Här finns REGERINGSMEMORY >>>