FÖRELÄSNINGAR
– Exempel på innehåll som kan inspirera till eget upplägg.

Vad vill du att åhörarna ska tänka, känna och vilja göra, när föreläsningen

är slut?

Hur är Jenny som föreläsare?


– Saxat från olika talarbyråer.

MÅNGSIDIG


Jenny ger en både informativ och underhållande föreläsning kring hjärnan och hur vi människor fungerar. Hon är en erfaren och omtyckt föreläsare med uppdrag i hela landet och ute i Europa.


VÄRME


Med sin unika, varma scennärvaro, dråpliga humor,  och tydliga klarsynthet är Jenny både rolig och intressant att lyssna på. Hon har en förmåga att beröra och sätta igång en ny entusiasm hos åhörarna.


PEDAGOGISK


Jenny är pedagog med stor kunskap om hjärnans förmågor. Under hennes föreläsningar får man lära sig att förenkla sin vardag genom att utnyttja hur det fungerar när våra tankar och minnen skapas. Kul är det också.


HUMOR


Med hög igenkänning och träffsäker humor levererar Jenny kunskap om människan, och användbara verktyg att ta fram vid behov. Det blir underhållande och nyttigt – för alla.


PASSANDE


Jennys föreläsningar passar utmärkt till exempel vid en kick-off eller som ett energigivande och användbart avbrott på en konferens.


INTELLIGENS


När man lyssnar på Jenny Åkerman frestas man att börja använda sin hjärna på nya och roliga sätt. Man lär sig att komma ihåg namn, att lätt skapa en inköpslista i huvudet, och hur man kan ha skojigt medan man löser problem, och mycket mer. 

Ja tack, Hjärna!
– Upplev glädjen i att använda skallen på nya sätt

(Förlåt, jag kunde inte motstå frestelsen att använda den här AI-versionen av mig. Så passande, ju!)

Den här föreläsningen passar verkligen alla som har en hjärna. Du får lära dig hur hjärnan är uppbyggd och hur den fungerar när den skapar sina mönster; de mönster som skapar din personlighet. Med innehåll allt ifrån minsta hjärncell och de senaste rönen från hjärnforskningen till vad som händer när människor möts tas du fram genom föreläsningen mellan skoj och allvar, hela tiden.


I den mänskliga kommunikationen händer så otroligt mycket, så det är meningslöst att försöka påverka den med tips och råd om hur du ska agera. Det det handlar om är hur våra tankar och känslor styr oss, men framför allt om hur vi kan komma åt ”kontrollrummet” i hjärnan, genom att genuint intressera oss för oss själva och likheter och olikheter med andra människor.


Sist men inte minst får du också ta del av hur människans minne fungerar, och du får en  minikurs där du lär dig de viktiga grunderna i hur vi människor minns. Med den flertusenåriga kunskapen har de allra mest fungerande teknikerna blivit möjliga att lära sig.

Jennys föreläsning var precis vad vi ville ha i uppstarten av arbetsåret! Rolig, inspirerande, stundtals allvarlig och tankeväckande. Alla hade en trevlig stund och gick därifrån med nya insikter som vi kommer att ha nytta och glädje av inte bara i arbetet.


Fredrik Hast, verksamhetschef,
Malmö Kulturskola

Föreläsningarna passar utmärkt som inledande eller avslutande inslag på exempelvis en stor konferens,

där många människor med olika roller samlas.

Ingen gris i någon säck!

👂🏻

LYHÖRD


Jag är alltid mycket noggrann i planerandet av en föreläsning. Har inte några standardupplägg, utan skapar och formar föreläsningen utifrån vad kommunikationen med kunden ger. Säkerställer "beställningen".

👵🏽

ERFAREN


Under de 40 år som jag varit verksam som pedagog och föreläsare har jag hunnit skaffa mig mycket kunskap på många skilda områden, och gjort massor av nyttiga erfarenheter.
Som en "Grand old Hjärnlady".


🤓

LISTIG


Den magiska frågan jag

ställer till kunden inför planeringen lyder:

"När föreläsningen är slut, vad vill du då att åhörarna ska tänka, känna och vilja göra?"

Många har inte tänkt så!

"Som rektor i Malmö och Trelleborg har jag varit runt på en mängd olika föreläsningar och jag har också haft förmånen att röra mig både nationellt och internationellt.

Den här föreläsningen med Jenny som jag tog del av idag var något av det absolut bästa jag har hört, och jag skulle aldrig tveka att rekommendera Jenny till vem som helst."



Anders Wramnell, utbildningschef gymnasiet och vuxenskolan i Trelleborgs kommun.

Kära NPF-diagnoser
– Vår tid är nu

Idag finns det knappast någon som inte känner till begreppet “NPF” eller “NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar” som det heter. De allra flesta känner igen begreppet ADHD, och förmodligen också Aspergers syndrom (som numera heter autism).

Men färre vet vad det innebär.

Att ha bipolär sjukdom, den där som kan göra en så kreativ att man skapar stordåd, den känner många till också, men tyvärr ger den sjukdomen också jobbiga depressioner.

Fast det här att vara högt begåvad, det kan väl ändå inte anses som något som kan skapa problem?

Jo, det kan det.


I den här föreläsningen får du lära dig om de här diagnoserna, den ger kunskaper som är guld värda när du träffar någon med diagnos. Du får också en stor inblick i hur det kan vara att leva med dem i familjen, att klara av att hantera sina barn, både odiagnostiserade och efter ställd diagnos. Men också hur det är att vara mamma, och själv ha två diagnoser.

Kan man få vardagen att fungera som bipolär, ha ADHD, hög IQ och vara Asperger-mamma? Lyssna på Jenny som är en underbar, engagerande föreläsare! Inte en minut under hennes föreläsning är utan beröring i det inre!

Maria Cederlöf, Projektledare Mässan för Psykisk (o)hälsa, EXPO MEDICA

Spring i hjärnan?
– Om särbegåvningens baksida

Hög begåvning betyder inte automatiskt högpresterande. Tvärtom uppstår ofta stora problem som kan vara riktigt svåra att både få syn på och förstå. Att få höra att man är duktig utan att ha lagt två strån i kors känns konstigt och obefogat. Allra värst blir det när skolarbetet blir mer avancerat och kräver mer, runt årskurs åtta/nio, eller först i gymnasiet.


Efter att ha seglat genom grundskolan och klarat sig hyfsat utan ansträngning har bland annat medfört att man, till skillnad från andra, helt saknar kunskaper om hur man ska plugga för att lära sig på bästa sätt.


Väg orden på guldvåg.

"Duktig" är den som arbetat för sitt resultat.

Det är INTE den som gör uppgiften med lätthet.

2009 grundade jag Mensas informatörsverksamhet, så alla skolor i landet kan få ut en föreläsare som förklarar det som pedagoger, skolledning och föräldrar sällan vet, men som kan vara avgörande för en elev som inte mår bra. Kanske behöver den bara få arbeta i sin egen takt?

Tusen tack för ett strålande bra seminarium i går. Empatiskt, intellektuellt och mycket underhållande. Det gav också många praktiska uppslag och ansatser. Ett av de bästa jag sett inom detta område under mina trettio år som civil strategikonsult.


Pär Malmberg
Överstelöjtnant (reserv)
Stabsofficer

Presentera mera
– Lär dig tala fritt, lätt och rätt

Det finns sorgligt många människor som våndas inför att göra en presentation på jobbet. Det är så synd! För åhörarna mår sällan bättre än talaren, och resultatet blir magert. Jag har 40 års erfarenhet av detta.


I den här föreläsningen tas flera aspekter av presentationer upp. 

Vad är det som behöver hända för att man ska känna trygghet och till och med lust inför en presentation? Många fasar för det, kan ha ont i magen veckor i förväg. Men det är beklagligt, eftersom alla kan göra bra presentationer och känna sig trygga.

Ingen ser den, få tänker på den, alla hör den och den kan avgöra din framgång. Den kan även påverka hur du mår, både fysiskt och psykiskt. Det handlar om rösten, din röst.

När rösten diskuteras går tankarna ofta till presentationsteknik, vad som bör sägas och hur det bör uttryckas rent retoriskt. Rösten finns sällan som eget ämne. Kanske beror det på att den inte syns och få tänker på den, men den påverkar! Vi kan kalla den ”det osynliga kroppsspråket”.

Föreläsningen "Bli föreläsare"

Under mina 30 år i kommunikationsbranschen har jag varit på otaliga kurser och föreläsningar i ämnet presentationsteknik. Det som får Jenny Åkerman att verkligen sticka ut är att hon förutom de vanliga grunderna även ger mycket verkningsfulla tips kring hur man på riktigt får publiken med sig från allra första stund och hur man får den att aktivt och intresserat hänga med i de resonemang som man för. Jag har aldrig tidigare lärt mig så mycket som i denna.

EvaMarie Törnström, f.d. Kommunikationschef på Mjärdevi Science Park och Kriminaltekniska laboratoriet, fn kommunikationsstrateg på LRF

Douglas Johansson skrev under sina retorikstudier på Stockholms Universitet 2014 en examensuppsats om mig och min retoriska förmåga. Spännande, när någon annan kan
förklara och sätta ord på något man inte är medveten om.

unsplash